Путевима Кроса РТС-а у Баден- Виртембергу

197

Овогодишњи крос РТС-а одржава се широм српске допунске школе у Баден- Виртембергу у околностима у којима се поштују нова правила, а која су у складу са епидемиолошким мерама превенције земље домаћина.

Крос РТС-а одржан је у последњој недељи септембра и у првој недељи октобра  у  наставним групама српске допунске школе у Ројтлингену, Корнвестхајму, Гибелу и Фојербаху, у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. У традиционалном такмичењу учествовала је већина ученика.

У Ројтлингену и Корнвестхајму су ученици са одушевљењем  учествовали. Прво место у Ројтлингену освојио је Давид Петровић, ученик другог разреда. Други на циљ је стигао Ђорђе Крушкоњић, који већ пет година редовно долази на наставу, док је треће место припало Лари Весић, ученици четвртог разреда.

У групи Корнвестхајм такмичили су се ученици старијих разреда. Први је на циљ стигао Петар Кљајић. Друга је стигла Вида Ђурић, док је треће место заузела Јелена Буљовчић.

Ученици из Кирхајма су били веома усхићени и поносни када су сазнали да ће трчати за своју домовину Србију и да ће тиме исказати своју љубав према отаџбини. Прва на циљ стигла је Селаковић Милица, ученица која је тога дана први пут кренула на наставу. Одушевљење и радост је поделила са својим родитељима који су веома поносни на њу. Другу позицију заузео је Никлас Стојковић, ученик који је недавно почео да похађа наставу у Кирхајму. Треће место је заслужено припало Аналени Милер, ученици која већ 5 година редовно долази на наставу.

Ученици из Гибела и Фојербаха су се такође  веома обрадовали када им је њихова учитељица Јована саопштила да ће трчати ове године Крос РТС-а. За њих је тај дан био веза са домовином и неизмерна љубав коју према њој осећају. Трчали су подељени у две групе. У првој групи били су ученици од првог до четвртог разреда, док су у другој трчали ученици од петог до осмог разреда.

У групи млађих ученика у Гибелу прво место заузела је Лена Травар. Друго место припало је Лазару Бричићу, док је трећи на циљ стигао Мирко Бургић, коме је то био први школски дан. У групи старијих ученика победили су: Милош Андрић, Марко Банић и Ива Граховац.

Група у Фојербаху такође је трчала подељена на две групе – млађу и старију. У млађој групи прва на циљ стигла је Дана Товиловић, која није крила одушевљење и радост. Другу позицију заузео је Никола Марјановић, док је треће место заслужено припало Огњену Михајловићу.

Ученици старије групе радо су прихватили изазов и такмичење у брзини. Прво место освојио је Марко Станковић. Други на циљ је стигао је Алекса Јурићевић, коме је то био први дан у српској допунској школи, а треће место је заузео Лука Станковић.

У Ајслингену су ђаци  са нестрпљењем чекали да трка почне. Прво место освојила је Викториа Маринковић која обожава спорт и спортска такмичења, друга на циљ је стигла Кристина Штегер, а треће место је заузео Вук Маринковић.

Ученици српске допунске школе  у Зинделфингену и Лудвигсбургу наставнице Валентине Дамјановић, реализовали су такође  са великим задовољством овогодишњи крос РТС-а. Искористили су спортски терен у оквиру школе и спровели такмичење у трчању. Такмичили су се у две категорије, млађи и старији узраст и посебно девојчице и дечаци. Деци се јако допало, јер су могли да покажу своје спортске способности као и такмичарски дух. Учествовала је већина ученика.

Победници у Зинделфингену су: Доротеја Трифуновић, Анастасиа Икановић, Данијела Мулер, Матија Трифуновић, Марко Сретеновић и Константин Хартл.

Победници у Лудвигсбургу су: Јелена Сајић, Стефан Барачков, Михајло Благојевић. Старији ђаци: Михајло Синадиновић, Милорад, Матеј Обрадовић, Грејс Кукић, Петра Кукић, Тара Божић.

Такмичарски дух и учешће свих учесника биће награђени дипломама.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР), Министарство омладине и спорта (МОС) и Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону покровитељи су и овогодишњег Кроса РТС-а.

Текст саставиле:
Јована Кнежевић, Наташа Миленковић и Валентина Дамјановић