,,Путује без пута и пут се за њим рађа“ Свети Сава, школска слава, обележава се у свим групама Српске допунске школе у Немачкој

107

Дух светосавља нас учи истинским вредностима, доброти и љубави хришћанској, он нас снажи  да истрајемо, бодри да не посустанемо. Негован је  и одржаван и у најтежим временима наше историје, заправо – највише тада. То нам је показала и година иза нас, када смо се, тражећи излаз и  лек, окренулу породици и једни другима – онако како нас светитељ учи.  Зато и  овога 27. јануара ,,ускликнимо с љубављу“ Светом Сави.

Где има Срба, има и Светога Саве. Ученици Српске допунске школе, заједно са својим наставницама, обележавају Савиндан  кроз различите активности у месецу јануару, а сходно околностима у којима се тренутно налазимо.

Иако се свечаност у цркви, осмеси деце и загрљаји уз честитање славе не могу никако надоместити, наставнице Српске допунске школе у Хесену:  Бојана Ракоњац, Соња Зрнић и Татјана Милановић  су са много љубави припремиле  онлајн приредбу-филм како би  то бар делимично надокнадиле. Назив   филма ,,Путује без пута и пут се за њим рађа“ упућује на Савину посвећеност српском народу и све оне стазе које је  за нас утабао. За ученике у Хесену расписан је ликовни и литерарни конкурс чије су теме биле: 1. Био једном принц Растко, 2. Савиним стопама и 3. Чудесни град Рас. Наставнице су позвале своје ученике да маштају и стварају и својим радовима покажу да ,,то дете јоште живи јер његова живи слава“. Од пристиглих радова направљен је онлајн часопис. Управо на Савиндан, 27.1.2021. године, организован је  ,,Светосавски квиз“ преко апликације „ЗУМ“. Наставница Бојана Ракоњац је кроз измишљену причу повела ученике у ,,Потрагу за Савиним благом“, где  су ученици ,користећи  дигиталне апликације и алате: Тhinklink, Learningapps, WordWall и YouTube видео-записе, дошли до ковчега са Савиним благом. У њему је скривена истина већа од свих:  највеће благо je оно које у себи носимо.

Наставнице Српске допунске школе у Берлину Марија Алексић и Мирјана Стефановић креирале су филм са називом „Светосавско знамење“ . Филм  је настао из жеље и побуде српских ђака у Берлину да се ,кроз креативни начин изражавања, сачува српска духовна заоставштина и у тешким временима. Захваљујући заједничком труду и раду представника црквене заједнице у Берлину, ђака, родитеља  и наставника, а уз помоћ савремене технологије, прослављен је дан нашег највећег просветитеља, а  овај празник учињен је још лепшим и светијим.

Велики број ученика Српске допунске школе у Хамбругу учествовао је са наставницом Татјаном Филиповић  у припреми видео материјала о обележавању школске славе, а који ће бити промовисан у недељу, 31.1.2021. године, у просторијама цркве. Том приликом ученици ће по традицији примити светосавске пакетиће. Са сваком групом одржане су видео конференције посвећене животу и делу Светог Саве. У овим необичним околностима ученици су са великим интересовањем учествовали у драматизацији текстова, изради цртежа, рецитовању песама и на тај начин учинили овај дан посебно свечаним, показивајући снажан светосавску дух.

У част Светог Саве, првог српског архиепископа,  одржана је свечана литургија у Српском православном храму у Минхену. Наставници Татјана Хот  било је велико задовољство да заједно са родитељима својих ученика буде домаћин славе и уз велику радост присуствовали су сечењу славског колача. Ова част припашће и следеће године наставници Тањи и родитељима ученика.

У Нирнбергу ће наставница Гордана Будиша са својим ученицима  је обележла школску славу у недељу, 31. јануара, након литургије уз пригодан програм, а у складу са прописаним епидемиолошким мерама.

Школску славу обележили су и ученици који похађају наставу на српском језику у Бремену и Оснабрику. Због мера заштите ученици су у малом броју присуствовали литургији, а наставница Слађана Дуњић је прикупила видео материјале које су ученици припремили у част школске славе.

Са пуно поноса и љубави ученици Српске допунске школе  узели су учешће у овогодишњем програму  уз поруку да и даље  ,,следимо Савине стопе учећи српски језик и историју и да само тако, поштујући традицију и прошлост, можемо градити будућност“.

Наставнице Српске школе са координаторком својим ученицима честитају славу желећи њима и њиховим породицама  добро здравље, али и поновно окупљање у учионицама. ,,Данас смо, више него икада пре, уверене да су наша заједничка дружења уз учење, разговоре и смех лековита и да нас чине отпорним на све вирусе.“, поручују наставнице.

Филмови посвећени школској слави могу се погледати на youtube каналилма:

https://youtu.be/hxw5Hn42cAI

https://www.youtube.com/watch?v=vwSYKoWSRE4

„Онлјан“ часопис дечијих радова може се погледати на линку:

https://anyflip.com/sankv/ucpf