Радост Ускрса међу ђацима српске допунске школе у Дегерлеху,Регензбургу, Ерлангену и Нирнбергу

66

Да је обележавање Ускрса у Срба, као највећег хришћанског празника, од великог значаја, говоре књиге. А да је Васкрс и најрадоснији празник, показују деца. Тако су и ђаци допунске наставе на српском језику у покрајинама Баден-Виртемберг и Баварска у СР Немачкој, која је у организацији Министарства просвете Републике Србије, показали колико се радују обичајима везаним за овај дан. И то не само у својим домовима, међу најмилијима, већ и у својим учионицама, где вредно уче српски језик и не заборављају ко су и одакле су.

Ђаци наставне групе у Дегерлоху, који припада граду Штутгарту, су на Васкрсни уторак обележили ову светковину куцањем јајима.

Спремили су се сви ђаци за тај дан и заједно са њиховом наставницом Татјаном Поповић спровели такмичење.

Било је узбудљиво до самог краја, а како се број учесника из круга у круг смањивао, тако је расло узбуђење међу ђацима.

Победник је била најмлађа ученица Хана Бабић, која је понела ласкаву титулу. Њеној радости није било краја и сигурно ће своју победу памтити још дуго година. Након уручене награде у виду школског прибора, а који је припремила наставница Тања, Хана је своју радост исказала речима: „ Јако сам срећна што сам имала прилику да учествујем у куцању јајима са својим другарима из Србије. Посебно сам сретна што сам баш ја победила!“

Нису изостале ни друга ни трећа награда, а које су припале Кости Антићу и Ани Јергић. Сви победници су награђени поклонима, док су сви ђаци учесници уживали у слаткишима после великог такмичења.

„Радосна сам што смо облежили Васкрс управо у школи. Наша деца у расејању немају пуно прилика да своје празнике обележе са својим другарима у немачкој школи, те је овај дан употпунио њихова срца и сигурна сам да ће га ђаци дуго памтити“, закључила је њихова наставница.

Са осмесима на лицу и уз традиционални поздрав: “Христос васкрсе!” И “Ваистину васкрсе!” , ученици допунске наставе на српском језику из Регензбурга у Баварској су такође обележили најрадоснији хришћански празник- Васкрс.

Речима “Ускршње ујутро када се јави,сваком на лицу осмех заблиста….“

Радост Васкрса испунила је учионицу и срца ђака, а радозналост и жеља за новим знањима није изостала. Осим обичаја везаних за Васкрс, ученици су слушали и пригодне песме у духу празника, сазнали су шта значи “јаје чуваркућа” и зашто се прво јаја фарба у црвену боју. Наставница Дајана Луковић је ученицима објаснила какве  све технике за бојење јаја постоје  и да је свако обојено јаје мало уметничко дело. У шареној корпи су се нашла јаја у обојена у луковини, вину, мраморна , она урађена декупаж техником као и она украшена воском.

Најмлађи ученици су правили честитке и цртали мотиве Васкрса , а они мало старији су играли ускршњи бинго. Сви су се такмичили у куцању јајима, а наставница је за своје вредне ђаке припремила и слаткише. Био је то један од најрадоснијих часова у години, који ће свима остати у сећању.

И ученици допунске наставе из Нирнберга и Ерлангена су у оквиру активности везаних за Васкрс посветили часове прављењу васкршњих честитки које су послали деци у Дечјем селу у Сремској Каменици.

Поред тога сукроз групни рад правили плакате везане за Васкрс и васкршње обичаје и празнике који претходе овом најрадоснијем хришћанском празнику.

Плакати су украсили зидове црквене сале и клуба у Ерлангену у којима се одржава допунска настава у овим градовима.

Ученици из Нирнберга су и ове године имали акцију улепшавања црквеног дворишта пре васкршњих празника, при чему су засадили цвеће у саксије и у баштицу, које се налазе у порти цркве.

Образовно-васпитни рад на српском језику у покрајинама Баден-Виртемберг и Баварска у организацији је Министарства просвете Републике СрБије.

Аутори текста
Татјана Поповић, Дајана Луковић и Гордана Будиша