Реализација кроса РТС -А у Манхајму, Хајделбергу и Хајлброну

36

У складу са временским приликама и епидемиолошким мерама, 31. Крос РТС – а  успео је да се спроведе у свим градовима где се одржава настава наставнице мр Ксеније Гаћиновић. Први крос је одржан у Манхајму 2.октобра 2021. године. Деца, која су била заинтересована да трче крос, су се окупила у оближњем паркићу недалеко од учионице где се настава одвија, уз присуство родитеља. Била су видно узбуђена и срећна што ће трчати. Након освојених места, где нико није био тужан што није освојио завидна прва три места, већ срећан због свог учешћа, сва деца су се вратила у двориште цркве, где је и родитеље и децу сачекало послужење у облику пакетића, јер је на тај дан била слава наше цркве. После дружења и сумирања утиска сама организација и спровођење обвогодишњег Кроса РТС– – а добило је похвалу, како од родитеља, тако и од деце.

Већ следећег дана,  3.октобра исти догађај се поновио у Хајделбергу на оближњем кошаркашком терену где је наставница Гаћиновић уз помоћ родитеља успела да направи путању и обезбеди маршуту трчања за ђакеспрпске допунске школе. Радост, ишчекивање и трчање које је доживљено као игра  разбило је свакодневицу редовне наставе и рада. Нека деца су се први пут сусрела са појмовима као што је старт, припрема, појмовима који се користе у свим активностима везаним за предмет физичко васпитање.

У среду, 5.октобра  одржан је и последњи крос РТС-а у Хајлброну, где су родитељи ученика, заједно са наставницом нашли решење за стазу којом су деца трчала. Време је било промењиво, тако да се до самог краја није тачно знало да ли ће бити на тај дан реализације кроса. Деца су била одушевљена и срећна. Дружење самих ученика ван школских клупа није циљ сам за себе, али негује комуникацију на српском језику, као и међусобно повезивање деце међу различитим генерацијама.

Наставник је задовољан и зна да је испунио циљеве свога рада када на крају види срећна и насмејана лица деце и задовољне родитеље. У сусрет лепим данима и будућим РТС-кросевима радујемо се њему и идуће године.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР), Министарство омладине и спорта (МОС) и Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону покровитељи су и овогодишњег Кроса РТС-а.

Текст написала Ксенија Гаћиновић