С љубављу светитељу Сави у Норвешкој и Данској

81

Као и у осталим деловима Европе, деца која похађају наставу на српском језику у Норвешкој и Данској прославила су школску славу  на другачији начин, онако како су то омогућили услови одређени епидемиолошким мерама заштите од вируса КОВИД 19.

Наставница Гордана Човић која оставрује наставу на српском језику у Ослу, снимила је са својиом ученицима занимљив филм у којем су ученици кроз интервју и питања тестирали знање њихових родитеља о животу и делу Светог Саве. Деца су такође кроз различите уметничке видове обележила своју славу.

https://drive.google.com/file/d/11ALLHr8Et9ti5wF70EOBwa2vjov3Vg3h/view

Школска слава у Ставангеру, у Норвешкој, где наставу реализује наставница Сања Хундхамер,  ове године била је другачија но иначе, али свечана и лепа. Савиндан је због пандемије обележен у просторијама Српске допунске школе уместо у цркви Св. цара Константина и царице Јелене, недалеко од Ставангера, као што је до сада била традиција. Првом архиепископу аутокефалне Српске православне цркве била су посвећена два дана. Први дан, ученици су путем видео-позива а пригодним рецитацијама и песмама прославили овај празник. Другог дана, ученици су показали своје ликовне радове посвећене овом светитељу и разговарали о његовом лику и делу. Сви су награђени слатким пакетићима и иконицама са ликом Светог Саве.

Ђаци из Кристансанда,  атрактивног града на југу Норвешке, који , почев од септембра претходне године, похађају допунску наставу на српском језику, школску славу обележили  су због изузетно строгих епидемиолишких мера, уз своје компјутере. Њих тридесеторо отпевало је Светосавску химну у својим домовима а видео материјале поставили су  на гугл учионицу у оквиру које се настава одвија и коју води Вања Спахић, професор српског језика и књижевности.

Ђаци који су, изузетно мотивисани за наставу још од самог почетка рада школе, јануар месец посветили су стицању и утврђивању знања о Светом Сави те разумевању његове просветитељске и светитељске улоге. Одгледли су биографски али и анимирани о Савином животу и обрадили диференциране материјале  према узрастима деце. Завирили су, преко своје виртуелне учионице, са носталгијом и жељом, у школске приредбе и светосавске академије  вршњака у Србији и на радост одговорили радошћу и распеваним гласовима  осведочили залог Светосавља које  животворно блиста доказујући да је Савин пламен кадар угријати, охрабрити, оплодити и трајати кроз векове, без обзира у којој се земљи и на ком се поднебљу Срби налазили.

https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=100057556212879&attachment_id=147862217050183&message_id=mid.%24cAABbADlNAI19ifiNTV3WLKk6ucbN

https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=1522716900&attachment_id=250387443227691&message_id=mid.%24cAAAAABSXjOZ9XLclHF3K3HWYdWjR

Ни у Копенхагену ученици нису моги да на уобичајен начин обележе Савиндан. Због тога је њихова наставница Ксенија Маричић осмислила концепт обележавања у којем су деца добила могућност избора – да сниме рецитовање, да препишу и науче песму (млађи ученици), да напишу састав о  Светом Сави (старија група) а сви су могли да кроз ликовни израз прикажу како доживљавају Светог Саву. Са свештеником је договорено да материјал, који ученици буду послали, буде објављен на фејсбук страници цркве. Радови ученика и њихове рецитације могу се  погледати на фејсбук страници цркве Светог Георгија у Копенхагену:

Den Serbisk Ortodokse Kirke | Facebook – https://www.facebook.com/parohijadk