Семинар за наставнике који остварују образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству

204

Континуирани професионални развој је императив за све запослене у образовним институцијама. Из тог разлога, после врло успешно реализованог прошлогодишњег семинара у Тршићу за наставнике  који остварују образовно васпитни рад у иностранству, ове године су  Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Завод за унапређење образовања и васпитања организовали тродневно стручно усавршавање.

Првог дана августа, у београдском Дечијем културном центру, наставници су активно учествовали на  обуци ,,Чаробни свет музике”. КЛЕТ- друштво за развој образовања и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону су пружили подршку наставницима да ојачају компетенције у раду са одељењским хором. Подељена су и наставна средства која су намењена српским заједницама у иностранству и непосредном раду са ученицима.

Наредних дана семинар је реализован у прелепом амбијенту Виминацијума, комплексу у римском стилу за путовања у далеку прошлост. Овакав начин припреме за нову школску 2019/20.год, обухватио је  стручна предавања проф. Вељка Брборића,  представника Минисарства просвете, науке и технолошког развоја и Завода за унапређење образовања и васпитања, координаторке наставе  и наставника. Представљене су и нове координаторке за Француску и Баден Витенберг.

Била је ово прилика за стручни дијалог и размену добре праксе. За новоизабраних деветнаест наставника су драгоцена искуства колега. Дате су им информације о првим корацима, евентуалним проблемима и начинима решавања.

Посебно емотиван тренутак је спонтано певање песме ,, Чини ми се, душо моја, да је Србија” Ђуре Јакшића. Пуна сала у Виминацијуму, уз понеку сузу, не кријући емоције, поново је истакла значај очувања националног идентитета Срба у расејању.