Срећан ти Дан државности, наша Србијо!

52

У условима наставе на даљину, наставници који реализују наставу у покрајини Баден-Виртемберг и даље са истим еланом и успехом планирају и реализују различите наставне и ваннаставне активности са својим ученицима. Тим наставника је више пута истакао колико је ово важан сегмент образовно-васпитног процеса на српском језику у дијаспори, током кога ученици, не само да стичу нова сазнања и повезују  стечена знања током наставе, претварајући их у функционална, већ и мотивисани од стране наставника исказују своју креативност и индивидуелне потенцијале. Овог пута активности реализоване поводом Дана државности Републике Србије биле су обогаћене и развијањем патриотских осећања, јачањем свести о свом националном и културном идентитету. У недељи која је претходила празнику, широм покрајине у местима у којима се одржава допунска настава на српском језику, а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ученици су током наставе стицали нова знања о историји Србије у периоду Првог и Другог српског устанка кроз различите области: Први и Други српски устанак, Династије Карађорђевића и Обреновића, Ђорђе Петровић – Карађорђе, Кнежевина Србија, Државна обележја Кнежевине Србије и државна обележја Републике Србије. Након тога су сва своја стечена знања оловкама које пишу и цртају срцем преточили у честитке  и обојили бојама љубави према својој отаџбини.

Честитке ученика које су писане и цртане пером срца у коме куца Србија, инспирисале су наставнике да радове ученика насталих поводом државног празника, обједине у Зборник дечјих радова. Пут од идеје до реализације, од првог потеза оловке, преко цртежа до обједињавања у Зборник, није био лак. Али, љубав наставника према деци и позиву који обављају, њихов несебични труд и залагање, резултирали су страницама препуним дечје радости и љубави према својој земљи.

Зборник на прави начин показује и илуструје како се ангажовање ученика и наставника кроз различите активности, на деци занимљив и едукативни начин, могу остварити циљеви образовно-васпитног рада у иностранству.

У жељи да на страницама Зборника родитељи и сви који га листају, осете сву радост сваког дечјег рада, пред вама је писмо ђака својој домовини, као и Зборник дечјих радова, којима су деца својој отаџбини пожелела срећан празник.