Српска школа у Француској у знаку даривања и заједништва

71

Упркос штрајку и тешким условима, у Француској (Париском региону, Орлеану, источној Француској, Стразбуру и Лиону) месец децембар био је врло успешан са многонаставних и ваннаставних активности. Све је било у знаку љубави, даривања, заједништва, православља и осталих традиционалних српских вредности.

У децембру су ђаци из српске допунске школе у Париском региону, Орлеану, источној Француској, Стразбуру и Лиону писали божићне и новогодишње честитке деци са Косова и Метохије и деци која се лече на Институту за мајку и дете у Београду. На тематским часовима посвећеним јужној нашој покрајини правили су честитке и учествовали у хуманитарној акцији организације „Сви за Космет”, чији је координатор за Париз Ненад Клајић. Спроведена је и традиционална божићна хуманитарна акција прикупљања слатких дарова, играчака и школског прибора за децу која се лече на Институту за мајку и дете у Београду, коју организује познати хуманитарац Илија Мики Вујовић.

Српску допунску школу у Нансију посетили су новинари и посветили јој мало пажње. Чланак је изашао у дневном листу “L’estrépublicain”, првим новинама региона Лорена и Франш-Конте, које прелиста 1.090.000 читалаца на дан, а које имају 3.620.000 прегледа чланака по дану на званичној интернет страници.

У Цркви Свете Петке у Бондијусу почеле припреме за прославу божићних празника. Овај благословени посао прошао је у ведрој атмосфери. Направљено је преко 3000 бадњака, а наставнице су се састале са протојерејем Жељком Симоновићем и разговарале о унапређењу српске допунске школе и сарадњи цркве и школе у предстојећим активностима. Уз велику протину подршку планирају се значајни догађаји.

Петочлани жири (Сузана Тодоровић Гуашо, председник Савета родитеља у Париском региону, Наташа Миловановић, представник Културног центра Србије у Паризу, Елза Галанд, вајарка, Даница Додић, песникиња и Уна Тривунчић, представник ђака) је у Културном центру Србије у Паризу прегледао108 ђачких радова пристиглих на конкурс Српске допунске школе за најбољи лого у 2019/20. години.Мишљење о радовима и резултати биће саопштени у јануару, а најављено је да ће бити и похвалница.

Деда Мраз је у Белфору у источној Францускојсасвим неочекивано прекинуо радну атмосферу и изазвао одушевљење. Деца су добила поклончиће због доброг понашања и показаног знања.Деда Мраз Срба је стигао из Србије желећи да срећу, радост и весеље подели с децом, која су му певала, а он их је почастио слаткишима и загрљајима.

У Лиону је часпред распуст био обојен претпразничном атмосфером. Уз гитару и песму, полако су се опростили са старом, нестрпљиво ишчекујући нову 2020. годину. Причом о празницима, обичајима и празничнојтрпези, присећајућисеомиљенихјелаизбакинекухиње, заокружиласеовакалендарскагодина.

Последњи час месеца децембра ученици српске допунске школе у Нансију искористили су да, својим видеом пожеле срећу, радост и здравље свим људима добре воље.

У Орлеану је распуст дочекан уз малу приребу, народне ношње, обичаје, хармонику и стихове. Ђачки родитељи истичу да им је задовољство и радост донело отварање групе прошле школске године.