Српски се учи и у граду Пасау

110

У складу са интересовањем родитеља и захваљујући њиховом ангажовању, као и несебичној подршци Генералног конзулата у Минхену, 24.09.2021. у Баварској, у граду Пасау,  почела је са радом нова наставна група допунске школе на српском  језику у СР Немачкој. Новоотворена наставна група у организацији је Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Школу тренутно похађа 28 ученика који су подељени у три узрасне групе: млађу, средњу и старију групу. У млађој групи уписано је 10 ученика, у средњој 6, док у старијој групи има 12 ученика. Сви они, пуни љубави према отаџбини изучавају предмете: Српски језик, Моја отаџбина Србија и Основи културе српског народа.

,,Радити са нашом децом, учити их нашој историји и култури и разговарати са њима о њиховом наслеђу, велико је задовољство, али и обавеза. У разговору са децом и родитељима сазнала сам да је деци настава занимљива, и да се сваког петка посебно радују када крену на наставу“ истакла је наставница Ивана Ђурић, која реализује наставу у Пасау.

Ученик Лука Атанацковић каже: ,,Волим да учим ћирилицу и свиђа ми се што овде нема притиска као у немачкој школи. Зато и више волим да идем у нашу школу него у немачку школу.”

У новоотвореној групи у граду Пасау, настава се одржава у „Sport Grunschule Grubweg Passau“,  петком од 16.30 – 18.30 часова.

Ивана Ђурић