Свечаност под називом „Ускликнимо с љубављу“ у норвешком граду Јесхајму

35

У граду Јесхајму у  Краљевини Норвешкој ђаци Допунске наставе на српском језику Министарства просвете Републике Србије прославили  су са својим учитељицама  Миљаном Мирковић и Весном Матин  27. јануара наш велики празник – Светог Саву.

Поред великог броја родитеља и гостију  свечаној приредби присуствовали су  и Њ.е. амбасадор Републике Србије у Краљевини Норвешкој, Драган Петровић, протојереј епархије     „Василије Острошки“ У Ослу,  Горан Босић и Александра Шаран Исаков као представник српског удружења „Милош Обилић“ из Јесхајма.

Свечаност је отворена Светосавском химном, а у богатом програму ученици су извели рецитал уз игроказ „Принц Растко постаје монах Сава“, одрецитовали песме посвећене нашем нашем највеђем просветитељу и певали песме „ Свети Саво-мудра главо“  и „Милешевски анђели“.

На крају приредбе ученицима су уручени прикладни пакетићи које су обезбедили Парохија СПЦ у Ослу и чланови Савета родитеља.

Ученици Допунске наставе на  српском језику у Јесхајму  су показали да и ако су далеко од своје домовине осећају љубав према Светом Сави.  Показали су колико их Светосавље оплемењује и надахњује да стварају, негују српски језик, уче нашу историју, чувају културу и традицију,  све оно што нам је Свети Сава оставио као најдоњи камен, камен  темељац нашег постојања.