Свесрпски дечји сабор у Београду

68

Ана и Миа Милошевић, ученице српске допунске школе у Париском региону, учествовале су на Свесрпском дечјем сабору у Београду, чији је покровитељ био председник Републике Србије. Утиске са Сабора преноси нам њихова мајка

Пише: Марина Несторовић

Овогодишњи Свесрпски дечји сабор, са којим смо имали прилике први пут да се сретнемо, јесте једно прелепо искуство. Почео је топлом добродошлицом од стране Дечјег културног центра из Београда. У име домаћина, добродошлицу је деци из дијаспоре пожелела Ива Љубинић, ученица седмог разреда ОШ „Старина Новак“. Њени другари и група наставника побринули су се за добру организацију у свим активностима Сабора. Такође, хвала и малишанима од првог до четвртог разреда који су нам припремили маскенбал у знак срдачне добродошлице.

Уследила је посета председнику Србије Александру Вучићу, са детаљним представљањем зграде Председништва и њеном историјом. Председник је примио свих 130 деце, поштујући њихову жељу да му се приближе и фотографишу са њиме.

Прелепа посета Тршићу и родној кући Вука Караџића, организована је у сарадњи са Културним центром у Лозници, који нас је дочекао и припремио богати културни програм, представљајући ученике генерације, хор и тематску представу о очувању српског језика и српске културе.

Потом смо посетили Храм Светог Саве, наш највећи православни храм, уз топлу добродошлицу пароха и челника градске власти у Београду. Затим смо се упутили у Народну скупштину. Имали смо прилилегију да посетимо Салон Кнеза Павла, где иначе посете нису дозвољене. Све ово сматрам за велику част.

При посети музеју можда и највећег научника у српској историји, музеју Николе Тесле деца су имала прилике са једног бољег гледишта завирити у његов живот и сав његов рад и достигнућа. Па чак су и сама испробала неколико његових експеримената, што је за њих било прелепо искуство, које је оставило посебан утисак. Толико интересантну посету и представљање нисмо на тај начин до сада доживели.

Следи посета Калемегдану, уз учешће глумаца који су у адекватним костимима представили време грађења тврђаве и говорили о снази Србија у време цара Душана. Тиме су деци повећали свест о српској историји и вредностима које плене и дан-данас.

Све те утиске нисмо могли одмах да саберемо тог поподнева у Дечјем културном центру, где је била одржана велика журка у знак затварања сабора за ову 2019. годину. Једно прелепо искуство са мноштвом дешавања, нових сазнања, новим спознавањем не само деце домаћине, већ и деце из Аустралије, САД-а, Норвешке, Немачке, Велике Британије, Словеније, Хрватске, Македоније, Румуније, Босне и Херцеговине и других земаља, међу којима се ове године први пут нашла и Француска.

Анини и Мијини утисци су богати. Упознале су се са матичном земљом на један потпуно другачији начин, уз топлу и срдачну добродошлицу. Све у свему, био је то један јединствени догађај, који је деци у расејању оставио много лепих утисака. Савршено испуњен позив и задатак.