Свети Сава обележен у српским допунским школама у Швајцарској

129

У српским допунским школама широм Швајцарске месец јануар био је посвећен лику и делу Светог Саве. У кантонима где због здравствених мера није било могуће организовање приредби за родитеље ученици су са својим наставницима обележили Савиндан у учионицама, након што су на претходним часовима предано и са радошћу учествовали у разним образовним активностима.

Но ипак, на радост ученика и свих присутних, Дан Светог Саве је обележен свечано у појединим кантонима где се веће окупљање могло организовати. Посебно свечано је било за ученике из Фрибурга који су се окупили на Савиндан у нашој цркви у Берну(Белпу) и групи ученика у Лозани. Сви присутни су певали химну, ђаци су рецитовали стихове, а касније добили и пригодне поклонe од свештеника, оца Станка и оца Богољуба.

„Сви смо имали само једну жељу, а то је да у здрављу дочекамо следећу прославу Светог Саве, као и да то буде онако како смо некада славили, сви заједно и у црквама пуним ђака, родитеља, учитеља и свих добронамерних људи“, рекла је наставница Снежана Шароњић.

У Нојхаузену ученици допунске школе из Шафхаузена и Нојхаузена извели су пригодан светосавски програм, а свештеник је заједно са домаћинима славе и ђацима обавио сечење колача. Ученици су глумили делове из текстова, певали и рецитовали песме посвећене Св.Сави. Програм је завршен фолклорним играма најмлађе групе КУД “Коло” из Нојхаузена. Деца су својом енергијом и радошћу, што су поново имала прилику да јавно наступају, испунила салу толико великом позитивном енергијом да се аплауз родитеља и гостију није могао зауставити. „Српски језик и дух светосавља поново је вратио осмехе на лица деце и свих присутних са жељом да се опет састанемо и следеће године“, написала је наставница Ивана Петковић.

Деца из одељења у Бургдорфу су дошла у суботу, 29.1, а из Берна у недељу, 30.1. са својим родитељима у цркву у Белпу. Програм су припремиле вероучитељка др Ађена Марковић и Јелена Митровић, а све је подржала Црквена општина Берн и протејереј -ставрофор Станко Марковић. Деца су рецитовала, певала светосавске песме, свирала и глумила у драмским приказима из живота Св. Саве. Такође и ученици из Цугвила и Била имали су своју светосавску приредбу. Црквена општина је деци даровала светосавске пакетиће и књиге.

Програму су присуствовали конзул Републике Србије Предраг Мандић и амбасадор Босне и Херцеговине Боро Бронза као родитељи ученика.

Српска допунска школа у Тићину у сарадњи са Српском православном црквом обележила је Савиндан, школску славу у храму Сан Роко у Лугану. Ђаци су са наставницом Наташом Малешевић спремили рецитације посвећене Светом Сави, а црквени одбор је у име Српске православне цркве у Швајцарској поделио деци пакетиће.

За ученике допунске школе на српском језику у кантону Валис у којима наставу држи наставница Мира Томић централни догађај била је заједничка светосавска прослава у суботу 29. јануара, организована у договору са родитељима и уз поштовање свих прописаних мера и ограничење броја присутних у цркви Сан Мартин, јединој у кантону у којој се обавља православна служба. Светосавску службу и обред ломљења славског колача обавио је свештеник Богољуб Поповић заједно са ученицима српске школе. По завршетку програма, свештеник је ученицима уручио пригодне поклоне од Српске православне цркве.

У осталим кантонима где приредбе није било могуће одржати због здравствених мера које су у надлежности кантона наставници су се трудили да активности у учионици буду креативне, радосне и свечане. Ни родитељи нису остали ускраћени јер су добили на поклон снимљене наступе своје деце. Наставници Јелена Ангеловски, Миља Стевић, Милица Марковић, Александар Николић, Марија Гаћиновић, Андријана Адамовић, Гордана Николић, Ана Бојичић известили су о дивној атмосфери у својим учионицама поводом Савиндана и потврдили колико је за ученике подстицајан и радостан празник Светог Саве.