Светосавска саборност у различитим видовима – прослава Савиндана у Швајцарској

70

Најупадљивија карактеристика организовања наставе на српском језику у Швајцарској Конфедерацији везана је за разлике међу кантонима. Тако се и у условима пандемије, будући да се настава у неким кантонима одвија уживо, док се у неким другим (кантон Цирих)  на основу одлука надлежниг органа,  часови одржавају на даљину морало размишљати о раличитим облицима обележавања школске славе. Наставници који изводе наставу на српском језику у Швајцарској уложили су посебан  труд  да своје програме и замисли у вези са прославом Савиндана прилагоде условима које намеће тренутна ситуација.  Тако су се у оквиру овогодишње прославе Светог Саве изнедриле разноврсне и  различитие идеја, видови и облика  прослава, начини обраде осветосавских  тема, што ово тешко време можда чини у неку руку плодним тлом за креативност и инвентивност. Наставници су се као примарном водили идејом Светог Саве да је за сваки успех, раст и стабилност пресудна саборност и слога. Сарадња, договори, размена идеја и искустава свим наставницима у Швајцарској дали су одличну основу за реализацију свих замисли, а затим су ту исту мисао о заједништву пренели и у рад са својим ученицима.

Јелена Ангеловски изводи наставу на даљину у кантону Цирих, те је прославу Савиндана осмислила тако што је са ђацима осмислила и снимила песму о животу светитеља у нешто модернијем маниру. Песму је могуће погледати на јутјубу под насловом ,,Пут се за њим рађа“ или на линку: www.youtube.com/watch?v=Cue93VsUed0&t=31s .

Наставница Миља Стевић је преко апликације „зум“ за млађе ученике организовала такмичење у рецитовању песама о Светом Сави. Такмичење је организовано у два круга, у првом је биран победник на нивоу сваке школе, а у другом су се такмичили победници школа за најбољег у својој узрасној категорији. Старији ученици су  поводом Савиндана  презентовали  тему „Минут у част Светог Саве“ на основу садржаја који су сами бирали.

Снежана Шароњић је, поштујући прописане мере заштите, уз присуство мањег броја ученика из кантона Во, Валис и Фрибур облежила је школску славу у цркви у Белпу код Берна. Ученици су присуствовали сечењу славског колача, певали химну Светом Сави, а отац Станко Марковић је ученике даривао пригодним поклонима. Сви ученици који похађају наставу на српском језику у романском делу Швајцарске имали су светосавске приредбе у својим учионицама и пожелели да следећу школску славу обележе онако како наш светитељ и заслужује.

Ученици који похађају наставу у кантонима Цирих и Ст. Гален, са великим интересовањем учествовали су на „онлајн“ часовима које је припремио наставник Александар Николић. Кроз тематске презентације проширили су своје знање о животу и раду Светог Саве, решавали разноврсне задатке, а ученички продукти биће искоришћени за  изложбу ликовних радова.

Ивана Петковић, наставница у кантонима Цирих и Шафхаузен, приредила је са својим ученицима  „онлајн“ приредбу у којој је учествовало чак 66 ученика. У оквиру програма ученици су путем видео позива били укључени у обред сечења славског колача у цркви у Цириху. У наставку програма кроз рецитовање, музичке нумере и презентације, које

су припремили ученици, показали су како настављају да негују дух светосавља. Светосавски пакетићи, које је припремила црквена општина из Цириха, биће накнадно уручени ученицима.

Ученици из  кантона Аргау са својом наставницом Јеленом Тодоровић Лазић имали су низ креативних литерарних и ликовних радионица о Светом Сави, гледали су кратке анимиране филмове о Светом Сави, цртали лик и стрип о Светом Сави по мотивима текста, драматизовани су поједини призори из прича. Старији ученици припремили су  презентације о лику и делу Светог Саве и тако  се и сами нашли у својеврсној улози учитеља својим млађим другарима. Ђаке  је посебно мотивисао квиз ,,Шта знамо о Светом Сави?”  Ученици су  рецитовали и певали стихове посвећене светитељу Сави и од својих наступа правили аудио и видео записе.

Савиндан школске 2020/2021. у кантонима Ст. Гален и Тургау године обележен је низом активности у учионицама, које је реализовала наставница Марија Гаћиновић са својим ученицима. Ученицима млађег узраста представљени су кратки анимирани филмови о животу Растка Немањића, док су старији ученици проширили знање гледајући два документарна филма о Светој Гори и Хиландару. Сви ученици учествовали су у ликовној радионици и осмишљавали плакате посвећене Светом Сави. Наставница је уз примену дигиталних алата припремила квизове, анаграме и игрице како би ученици на занимљив начин проверили све оно што су научили.

Наставница Јелена Митровић путује широм целе Швајцарске, од Базела до Женеве, како би деци, укљученој у наставу на српском језику, пренела светосавско знамење и неговала светосавски дух. У кантону Берн ученици су присуствовли дечијој литургији у цркви у Белпу, приређен је и пригодан програм и уприличена изложба радова посвећених Светом Сави.  Ученици из осталих кантона у којима наставница Јелена изводи наставу на српском језику приредили су приредбе у својим учионицама. Савиндан обележен је и кроз литерарне и ликовне радионице, квизове знања, драматизације текстова о Светом Сави.

Током јануара ове године  ученици Српске допунске школе у кантону Валис са наставницом Миром Томић припремили су светосавску приредбу у форми видео материјала. Забележени су музички наступи ученика и рецитовање песама познатих српских песника о Светом Сави. И поред изузетно сложене епидемиолошке ситуације у кантону највећи део снимака настао је у учионици, док је део ученика послао своје видео снимке путем друштвених мрежа. Заједнички филм ученика из Валиса доступан је на Youtube платформи: https://youtu.be/A0UZjOANzcs . Ученици из Валиса су такође краћом приредбом симболично обележили име првог српског просветитеља у недељу, 24. јануара у цркви Мураз код Сиера. Уз све прописане мере заштите обред ломљења славског колача обавио је свештеник Богољуб Поповић, изразивши наду да ћемо већ од наредне године славити Светог Саву сви заједно, онако како смо навикли.

Српска допунска школа у Базелу у сарадњи са Српском православном црквом и наставницом Андријаном Адамовић успела је да уз прилагођавање условима пандемије обележи Савиндан, школску славу. Цео јануар посвећен је најзначајнијем српском светитељу.  Ове године због мера заштите у цркви је била присутна  мања група ђака и извела краћи прогодан програм, а отац Милутин је у име Српске православне цркве у Швајцарској поделио деци пакетиће и обрадовао ученике који су били веома узбуђени због прилике да јавно прикажу свој рад.

Српска допунска школа у Тићину у сарадњи са Српском православном црквом и наставницом Наташом Малешевић, обележила је са једном групом ученика Савиндан, школску славу у цркви Светог Јована у Белинцони. Ђаци су са учитељицом Наташом Малешевић спремили рецитације посвећене Светом Сави а отац Марко Кнежевић је у име Српске православне цркве у Швајцарској поделио деци пакетиће.

Обележавање Савиндана се наставља 31. јануара  са осталим ученицима ученика у храму Сан Роко у Лугану.

Прославу Светог Саве деца Српске допунске школе у централној Швајцарској  ученици су обележили  су са својом учитељицом Аном Бојичић  у учионицама. Деца су гледала  филм о Савином животу , глумила, рецитовала  и певала.

У три групе у кантону Берн, где наставу изводи наставица Наташа Прица прослава школске славе одржана је   у суботу 30. и недељу 31. јануара у цркви у Белпу.