Такмичење у рецитовању „Ала је леп овај свет“

141

Удружење писаца „Седмица“ и ове године је организовало 14. традиционалну приредбу за децу „Ала је леп овај свет“. Ова манифестација, посвећена чуварима српског језика и писма, одржана је у Франкфурту 7.априла 2019, док се у рецитовању такмичило преко 65 ученика допунских школа из две покрајине – Хесена и Баден-Виртемберга.

Ментори су избором песама, попут „Балканац“ и „Крвава бајка“  – Д. Максимовић, „Другарска песма“ -Мирослав Мика Антић, „Домовина“ – Д. Васиљев, „Пркосна песма“ – Д. Ерић, „Српски језик“ – М. Бећковић, као и шаљивих песама попут песме „Ауто мога тате“- Милоша Мицића и многих других, мотивисали ученике да својом интерпретацијом искажу жељу и вољу за неговањем матерњег језика, српске културе и традиције.

По мишљењу стручног жирија у саставу: Драгица Шредер, књижевница и преводилац из Хилдена, Владимир Рајић, вицеконзул Републике Србије из Франкфурта и Александар Урошевић, песник из Франкфурта, конкуренција је била веома јака, док су о коначном резултату одлучивале нијансе.

У категорији ученика од 1. до 4. разреда прву награду добио је Георгије Лав Поповић из Дегерлоха/ покрајина Баден-Виртемберг, друго место освојила је Јана Мрдак,  из Франкфурта / покрајина Хесен, док је треће припало Теодори Мамишевић,  из Диценбаха/ покрајина Хесен.

У категорији ученика од 5. до 8. разреда прво место припало је Тамари Брус из Леонберга/ покрајина Баден-Виртемберг, друго место заузео је Никита Гаћиновић из Maнхајма/ покрајина Баден-Виртемберг, а треће заузела је Анђелика Гаћиновић, такође из Манхајма/ покрајина Баден-Виртемберг.

Осим ових награда, додељен је и велики број похвалница, које су освојили Анђела Михајловић, Лена Симић, Леонтина Дамјановић, Валентина Јурошевић, Теодора Тасић, и Жељка Поштић.

Такође, сваки учесник добио је захвалницу и похвалу за учешће и уложени труд, а ученици су били веома задовољни учешћем и инспирисани за нове изазове у домену очувања и неговања српског језика и писма.