Трчимо за Србију / Другарство и солидарност на првом месту

39

Трчимо за Србију

Школска година у Баден-Виртембергу и Баварској почела је 20. септембра. Већ у првој и другој недељи  ђаци српске допунске школе у Зинделфингену и Дегерлоху такмичили су се у трчању, чиме су се придружили својим вршњацима у Србији, који по 31. пут трче крос РТС-а.

Овогодишњи крос одржава се у околностима у којима се поштују нова правила, а која су у складу са епидемиолошким мерама превенције земље домаћина.

У Зинделфингену, у групи наставнице Наташе Миленковић,  крос РТС-а  одржан је 24. септембра. Инспирисани љубављу према својој домовини, најбрже су трчали Филип Живковић, прво место; Душан Дашић и Максим Хартл, друго место; Дејан Милер и Марко Стегић, треће место.

28. септембра, радост трчања са својом наставницом Татјаном Поповић поделили су и ученици из Дегерлоха. Иако се очекивала киша, временске прилике су биле на њиховој страни. Осунчани бојама јесени, трчали су посебно дечаци, а посебне девојчице. Али, су зато сви заједно навијали једни за друге. На циљу су све учеснике дочекали слаткиши, а најбрши су добили и дипломе. Прво место на кросу освојили су Лазар Максић и Георгије Лав Поповић, друго место припало је Исаку Царићу, док је трећи кроз циљ прошао Александер Јергић. У групи девојчица најбржа је била Лана Никодијевић, друго место припало је Ани Јергић, док се за треће место изборила Лена Марковић. После трке, љубав према својој домовини, ђаци су пренели на цртеже који говоре о томе колико се сваке године бескрајно радују активностима у оквиру ове манифестације.

Текст саставила Татјана Поповић,
координатор и наставник допунске наставе
у покрајинама Баден-Виртемберг и Баварска


Другарство и солидарност на првом месту

У жељи да се придруже својим вршњацима у Србији и трче за Србију, 8. октобра 2021. године на спортским теренима немачке школе трчали су и ученици из  српске допунске школе у Нојгеројту. Поред свих вредности  које гаји ово такмичење, дечаци из Нојгеројта, заједно са својом наставницом Татјаном, исказали су и чин солидарности, тако што су се солидарисали са својим другом и дали му подршку, јер је он сломио руку и није смео да трчи.

Зато су његови другови након такмичарског дела одлучили да после трке још једном прођу кроз циљ, овога пута са Алексом. На самом циљу победило је другарство.

У такмичарском делу прво место припало је Немањи Спасићу, друго место Огњену Јанковићу, док је трећи кроз циљ прошао Александар Петровић.

Сунце је било на страни спорта, па су се ученици после трке у спортском духу дружили на спортским справама у дворишту школе и правили по коју фотографију као успомену на овогодишњи Крос РТС-а.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР), Министарство омладине и спорта (МОС) и Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону покровитељи су и овогодишњег Кроса РТС-а.

Текст написала Татјана Поповић