Упознајмо Србију и њене знаменитости уз помоћ научника

106

У сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије у Франкфурту и Природно-математичким факултетом из Ниша, а уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Допунска настава на српском језику у Хесену реализовала је пилот пројекат ,,Упознајмо Србију и њене знаменитости уз помоћ научника”.  У току месеца јуна професори са Природно-математичког факултета из Ниша су  у оквиру 3 предавања говорили о Србији и њеним најпознатијим научницима. Циљ пројекта је стећи нова знања, упознати се са географским, историјским, научним и привредним развојем Србије, али и развити нове концепте учења.  Планирано је да, кроз занимљиве приче, ученици, али и родитељи  сазнају више о Србији у прошлости, Србији данас и Србији у будућности и да се упознају  са великим светским, а нашим именима науке без којих овај свет данас не би био исти. Координатор и аутор  пројекта је професор доктор Ненад Крстић.

Прво предавање под називом ,,Србија кроз векове“ одржано је у среду 2. јуна преко апликације Зум и изазвало је велико интересовање и код млађих и код старијих учесника. Више од 60 присутних са пажњом је пратило причу Милана Миловановића,  асистента на Природно-математичком факултету у Нишу. Упознали су се културама Винче, Лепенског вира и Старчева и на крају дотакли досељавања Словена на Балканско полусирово, али и савременог периода. Наставнице Допунске наставе на српском језику у Хесену су на својим часовима увеле ученике у тему и припремиле их  па су они били изузетно активни. Помно си  пратили излагање,  укључивали  се дајући занимљиве и маштовите одговоре и постављајући питања која су доказала да их је тема јако заинтересовала. Усвојено знање проверили су кроз свима омиљени интерактивни квиз Кахут. Уместо планираних 40 минута дружење је, на радост свих,  трајало читав сат.

Током предавања које је одржано 16. јуна доктор Иван Палић  говорио је о нашим познатим  именима науке. Ученици су се упознали са ликом и делом Николе Тесле, Михајла Пупина, Јована Цвијића и Јосифа Панчића. Највише пажње и интересовања изазвала је прича о великом Николи Тесли. Присутне су, на крају, поздравили и  генерални конзул Републике Србије у Франкфурту, Бранко Радовановић, продекан Природно-математичког факултета из Ниша, Снежана Тошић, као и координаторка Допунске наставе у Хесену, Биљана Букинац. Сви су исказали велико задовољство због реализације пројекта и истакли његов значај за нашу децу која живе  у Немачкој и која ће се на овај начин још више повезати са Србијом. Такође, истакнута је и намера да се пројекат настави и у наредној школској години!

Завршни сусрет је био 30. јуна, када је настављена тема о познатим научница. Још четири велика науке требало је представити  те је професор др Драган М. Ђорђевић говорио о М. Миланковићу, М. Петровићу Аласу, П. Савић и , С. Лозанићу.  На крају предавања уследили су утусци ученика, професора и родитеља. Заједно су задовољно закључили да је зацртани циљ и остварен, теме су биле инспиративне, настава  прилагођена деци школског узраста, а предавачи спремни да саслушају и одговоре на свако питање! Професор доктор Ненад Крстић је наговестио да се, уколико епидемиолошки услови дозволе, у наредној школској години могу очекивати нове  и разноврсније активности!