Ускрс је радост – Ускрс је срећа!

75

Уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, на управо завршеном међународном конкурсу „Најлепше ускршње јаје“ на коме су узели учешће и ученици покрајине Баден-Виртемберг са 76 послатих радова, пристигло је укупно 250 радова. У тако јакој конкуренцији конкурса, који су организовали наставници  српске допунске школе у Републици Словенији, рад нашег ученика 6. разреда из Лудвисбурга, Матеје Обрадовића, освојио је 2. место.

Радост награде поделио је са својом учитељицом Валентином Дамјановић: „Веома сам срећан и задовољан! Нисам очекивао победу, али сам се ипак надао и моја жеља се испунила. Волим српску школу и све што на часовима учимо“.

Своју срећу није могла да сакрије ни мама нашег победника, Драгана Обрадовић: „Изузетно ме радује успех мог Матеје, јер он много воли српску школу, а посебно своју учитељицу. Волим што поред ње Матеја воли школу, то је и њена победа. Верујем да ће овај успех бити још већи подстрек да настави и даље да учи српски језик и учествује у свим активностима школе.“

О утисцима након сазнања за Матејин успех, његова учитељица каже: „Матеј је веома вредан и  културан дечак. Драго ми  је да је препозната његова креативност и да је његов труд награђен и проглашен једним од најбољих. Кроз свој дугогодишњи рад у Србији, са својим ученицима остварила сам велики број успеха на различитим такмичењима, али, искрено речено, овај ми  је посебно драг. Али, са друге стране, мотивисати децу да воле, чувају и сачувају свој језик, традицију и културу, улити им љубав према домовини, како никад не би заборавили своје корене, такође је посебан задатак. Зато и за мене, као наставника, успех мојих ђака представља подстицај у даљем раду и потврду да сам на добром путу у остваривању тих задатака“.

На конкурсу „ Најлепше ускршње јаје“ похваљено је још 9 ученика српске допунске школе у покрајини Баден-Виртемберг, и то: за поучне поруке – Бојан Маркановић, Манхајм; за лепоту једноставности – Ненад Божић и Славен Маријановић из Манхајма и Јулија Тегелтија их Брухзала; за разноврсност техника шарања – Лука и Лили Ђукић из Манхајма, Георгије Лав Поповић из Штутгарта и Хелена Стојковић из Гагенауа, док је за инвентивност дезена похвалу добила Дуња Тадић из Фрајбурга.

Сви награђени и похваљени  радови  објављени  су  и у четвртом издању  зборника дечјих радова, у коме је на 26 богато илустрованих страница представљено преко деведесет радова на тему Ускрса, ученика српске допунске школе у покрајини Баден-Виртемберг.

Аутори текста Валентина Дамјановић и Татјана Поповић