Ускршња изложба у Цириху

37

ШАРЕНИ ДОЧЕК ПРАЗНИКА

Ученици Српске допунске школе у Цириху припремили су веселу изложбу ликовних радова у сусрет Васкрсу. Изложба је отворена у среду, 10. априла, у сали циришког Светоуспенског храма.

На часовима у марту и априлу, ђаци су размишљали о својим првим асоцијацијама на овај велики празник. Код млађих ђака оне су биле претежно везане за пролеће, шарена јаја, поклоне, док су ученици средњег и старијег узраста на својим радовима приказали и сложеније мотиве и симболе, међу којима су били и они из домена националне историје, религије и културе. Било је ученика који су се опробали и у калиграфији, те су васкршње поруке исписивали украсним словима старе ћирилице, а будући да је избор технике био слободан, нашло се и неколико интересантних рукотворина које би могле имати и употребну вредност. Занимљивости отварања допринела је игрица у којој су ученици имали задатак да својим или туђим родитељима и другарима објасне како изгледа њихов цртеж у неколико реченица. Након тога, уследила је тешка потрага за правим цртежом међу преко стотину радова. Најбржи су били награђени.

Изложба је реализована захваљујући гостопримству оца Мирослава Симијоновића, и уз помоћ наставника Иване Петковић, Зорана Милашиновића и Јелене Ангеловски. Сви заинтересовани изложбу ће моћи да погледају све до почетка маја.