Ускршња радионица у Ст. Галену

106

У храму Преподобног Симона Монаха у Ст. Галену на Велику суботу 27. 04. 2019. одржана је трећа по реду ускршња радионица ученика допунских школа источне Швајцарске. Ученици и родитељи из Ст. Галена, Роршаха, Госауа, Вила, Уцвила, Вајнфелдена и Кројцлингена окупили су се најпре на литургији, након које се велики број деце причестио, а затим је започела радионица бојења и украшавања јаја.

Током претходних година, овакве радионице одржаване су увек две недеље пре Ускрса, јер је Ускрс слављен у време распуста, када је већина ученика и родитеља у Србији. Ове године, како је распуст у кантонима Ст. Гален и Тургау завршен, јаја су обојена и украшена на Велику суботу. Уз децу су били родитељи и наставнице Миља Стевић и Марија Гаћиновић. Деца су украшавала јаја најразличитијим мотивима и бојама, радујући се долазећем Ускрсу. Током ускршње радионице дипломирани теолог и вероучитељ Ненад Бркић одржао је деци предавање о Ускрсу: о томе шта је Ускрс и зашто га славимо. Деца су сазнала колико постова постоји и зашто бојимо јаја.

Наставнице су се захвалиле Ненаду Бркићу на одржаном часу и свештенику Бранету Сарићу на сарадњи и томе што трећу годину за редом омогућују ученицима и родитељима да у овако великом броју уз бојење јаја пођу у сусрет Ускрсу. Уз освежење које је, као и сваке године, за децу обезбедила и припремила црква, седамдесетак ученика допунских школа свечано је обележило Велику суботу у ишчекивању највећег хришћанског празника и са жељом да се радионица одржи и идуће године.