Ускршњи обичаји – код нас и у свету

73

„Ускршњи обичаји – код нас и у свету“ је ликовни и видео конкурс, који је реализован од стране наставница српског језика Марије Алексић и Мирјане Стефановић у оквиру ваннаставних активности Допунске наставе на српском језику у Берлину.

Наставнице Допунске наставе на српском језику су желеле расписивањем ликовног и видео конкурса да се што више ученика српског порекла упозна о важностима и значају најрадоснијег хришћанског празника – Ускрса.

Један од крајњих циљева био је да српски ђаци развијају сопствени идентитет, упознавајући српске традиционалне обичаје и науче више о вредним делима српске културне и православне баштине, које ће их увек подстицати да одржавају трајне везе са својом родном грудом.

Српски ђаци у Берлину су се у великом броју одазвали реализацији конкурса и на имејл адресе наставница српског језика, пристигао је велики број снимљених видео-записа на тему ускршњих обичаја, казивања  легенди, рецитација и отпеваних песама које говоре на тему Ускрса и важности његовог обележавања у светским оквирима. Посебно су били интересантни и занимљиви ликовни радови, где су наши ђаци уложили пуно времена и труда да представе своје ликовне творевине на тему ускршњих мотива у што лепшем издању.

Уз несебичну помоћ родитеља и креативност вредних ђака Допунске наставе на српском језику у Берлину, наставнице српског језика успеле су да креирају занимљив и тематски садржајан видео-запис, који на прави начин осликава и представља наш најрадоснији хришћански празник –Ускрс. Видео-запис „Ускршњи обичаји – код нас и у свету“, можете погледати на следећем линку:  https://youtu.be/c_qIaNGu3I0

Ђаци и родитељи по објављеном видео-запису на јутјуб каналу и друштвеним мрежама српске допунске школе у Берлину, нису крили своје велико задовољство и понос, радујући се будућим активностима, које испољаваће позитиван став према очувању сопственог националног идентитета, уважавајући наслеђе културе других народа.

Сви учесници видео конкурса и нацртаних ликовних радова на тему ускршњих обичаја, биће награђени захвалницама, у знак мале пажње и будућег подстрека да што више учествују у оваквим и сличним активностима.

Велику подршку и захвалност у реализацији досадашњих редовних и ваннаставних активности наставнице српске допунске школе Марија Алексић и Мирјана Стефановић, дугују Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Амбасади Републике Србије у Берлину, српској православној цркви Свети Сава у Берлину, српско-немачкој заједници „Младост“ и  КУД „Златни опанак“.