Видовданска прича

112

У циљу подстицања дечје креативности и остваривања сарадње међу ученицима и наставницима из различитих  земаља у којима се изводи допунска настава на српском језику у иностранству у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, наставници допунске наставе на српском језику у покрајини Баден-Виртемберг су поводом обележавања Видовдана расписали ликовни конкурс под називом ,,Видовданска прича“. Применом стечених знања о важним историјским личностима и догађајима из времена Косовског боја, која усвајају током наставе, ликовним приказима божура и илустрацијама епског лика или историјске личности на тему  Косовског боја, конкурисали су ученици из Словеније, Француске, Италије, Швајцарске, Велике Британије и СР Немачке. Уз велику захвалност Блаженки Тривунчић и Биљани Букинац, координаторкама допунске наставе на ангажовању и сарадњи,  као и наставницима у иностранству, који су својим залагањем допринели да њихови ученици створе прелепе ликовне радове, своје утиске поводом управо завршеног конкурса изнела је координатор допунске наставе покрајине Баден-Виртемберг, Татјана Поповић.

„Баш као што смо и очекивали, пристигао је велики број дечјих радова из целе Европе,  укупно 250, од којих су најбољ и награђени. Иако су сви радови били разврстани по узрасним групама у 4 категорије, за ученике 1. и 2, 3. и 4, 5. и 6, 7. 8. разреда, жири је имао тежак задатак. Због исказане креативности пристиглих радова, жири у саставу: Наташа Миленковић, Биљана Анђелковић, Јована Кнежевић, Ксенија Гаћиновић, Валентина Дамјановић, Славица Ступар, Славица Симић и Татјана Поповић,  одлучио је да сви учесници конкурса буду похваљени.

„Видовданска прича“ заокружена је виртуелнм дружењем. Путем зум апликације, дан уочи Видовдана, укључили су се сви ученици који су награђени на конкурсу, као и њихови наставници и координаторке наставе  Након представљања награђених ученика из  Словеније, Француске, Италије, Швајцарске, Велике Британије и СР Немачке и њихових радова, дружење је настављено културно-уметничким програмом ученика који су на прави начин дочарали значај Видовдана у српској историји.  За вођење програма била је задужена мр Ксенија Гаћиновић.

У жељи да богатство дечје маште остане трајно забележено, настао је Видовдански зборник којим је заокружена „Видовданска прича“. У њему се налазе,  само дечји радови, већ и њихова љубав према отаџбини, историји, српском језику и српској школи, у којој уче да чувају свој језик, традицију, корене и своје светиње“.

Видовдански зборник, објављен је у електронском издању 28. јуна, на сам дан празника. На његовим страницама видовданску причу  својим радовима причају деца, која захваљујући организацији  Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, похађају допунску наставу на српском језику, широм света, волећи тако свој језик и отаџбину.