Видовданска прича

180

У циљу подстицања дечје креативности и остваривања сарадње међу ученицима и наставницима из различитих  земаља у којима се изводи допунска настава на српском језику у иностранству, наставници допунске наставе на српском језику у покрајини Баден-Виртемберг су поводом обележавања Видовдана расписали ликовни конкурс  под називом ,,Видовданска прича.“

Стваралачком применом стечених знања  о Косовском боју, ученици ће на овом конкурсу имати прилику да техником по слободном избору, изразе своје креативне потенцијале кроз ликовне приказе и илустрације епског лика или историјске личности на тему  Косовког боја, као и кроз илустрацију косовског божура.

Сагласност и подршку у реализацији конкурса и овог пута, дало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, чију подршку и несебично залагање у реализацији наставних и ванннаставних активности, наставници и координатор наставе у покрајини Баден Виртемберг Татјана Поповић увек посебно истичу као веома значајну.

О планираним активностима конкурса и њиховој реализацији, координатор наставе Татјана Поповић каже:

„Осим што желимо да инспиришемо ученике да знања о важним историјским линостима и догађајима из времена Косовског боја, која усвајају током наставе,  уз мало маште прикажу на свој начин, овим конкурсом желимо и да  повежемо наше ученике са ученицима из свих земаља у којима се одвија допунска настава на српском језику. Наиме, у оквиру конкурсних активности уочи самог Видовдана, 27. јуна, планиран је виртуелни сусрет на коме ће ученици који су учествовали на конкурсу, видовданску причу дочарати и песмама и стиховима из времена Косовког боја. Из искуства у реализацији онлајн наставе, могу да кажем се током оваквих дружења међу ученицима, којима је заједничка љубав према домовини и српском језику, стварају пријатељства и успомене које трају, на радост и ученика и нас наставника.

Очекујемо велики број дечјих радова, јер је Видовдан један од најважнијих историјских датума,  а тема Косовског боја за ученике веома инспиративна. Сви радови ученика који буду пристигли у задатом року заједно са награђеним радовима биће објављени у посебном зборнику дечјих радова „Видовданска прича“, чиме ће наша видовданска прича бити заокружена“.

Право учешћа на конкурсу који је отворен до 18. јуна ове године, имају сви ученици од првог до осмог разреда који похађају допунску наставу на српском језику у иностранству, у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Аутор: Татјана Поповић

Информације: tatjana.bakic.popovic@gmail.com