null

Завршни испит и матурски испит

Центар за стручно образовање и образовање одраслих – Сектор за развој квалификација и мрежу школа развио је методологију оцењивања заснованог на компетенцијама у стручном образовању. Методологија је резултат вишегодишњих истраживања и стечених искустава кроз имплементацију завршних и матурских испита као и примењених метода оцењивања у оквиру образовних профила у огледу.

Методологија оцењивања заснованог на компетенцијама обезбеђује релевантност и поузданост система оцењивања у стручном образовању, јер постоји непосредна и јасна веза између тога шта и како се оцењује и компетенција прописаних стандардом квалификације. Стога је примена оцењивања заснованог на компетенцијама релевантна за квалификације које се стичу формалним образовањем, неформалним образовањем или кроз процес признавања претходног учења.

У сврху примене ове методологије објављена је публикација Оцењивање засновано на компетенцијама у стручном образовању намењена стручној јавности, практичарима у стручном образовању, ученицима, полазницима обука и свима који су заинтересовани за област оцењивања у стручном образовању.

Подршку у развоју и имплементацији методологије пружио је ИПА пројекат Подршка осигурању квалитета система завршних испита на националном нивоу у основном и средњем образовању.

Термине полагања испита за проверу стручно-теоријских знања у оквиру матурског испита у јунском року 2020. године за образовне профиле можете погледати овде.

null

Приручници

за завршни испит и матурски испит
null

Изузети задаци

Списак задатака за тестове који су изузети за јунски испитни рок 2020. (по профилима)
null

Припрема ученика за тест стручно – теоријских знања

Драги ученици, Овај део сајта Завода за унапређивање образовања и васпитања намењен је вама, за припрему теста стручно теоријских знања. Тестови су анонимни и можете их радити више пута. Срећно!

 

Вести Центра за стручно образовање

БИЛТЕН

Пријавите се за билтен Завода за унапређивање образовања и васпитања и добијајте вести и обавештења директно у Ваше поштанско сандуче.
ПРИЈАВИТЕ СЕ
close-link

КОНКУРС

САЗНАЛИ НА СЕМИНАРУ -
ПРИМЕНИЛИ У ПРАКСИ
ПРИЈАВИТЕ СЕ
close-link