back to top
АЛАТИ ЗА УЧЕЊЕ НА ДАЉИНУ:

На овој страни приказани су предлози и упутства за коришћење алата за извођење образовно васпитног процеса учењем на даљину. Поједина упутства су израдили Завод за унапређивање образовања и васпитања и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, док су остала израдиле друге институције, фирме и појединци. Упутства и ресурси наведени на овој страни су интелектуално власништво њихових аутора и институција.

АЛАТИ

Моја школа – платформа МПНТР

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је покренуло Мудл платформу “Моја школа”. На овом порталу моћи ћете да пронађете тестове и додатне материјале који се директно односе на часове емитоване посредством комуникационих канала РТС-а. 

ЛИНК КА ПЛАТФОРМИ МОЈА ШКОЛА: https://www.mojaskola.gov.rs/

УПУТСТВА ЗА ПЛАТФОРМУ МОЈА ШКОЛА

Microsoft Teams

Microsoft је за време трајања кризног периода омогућио бесплатно коришћење Office 365 платформе у оквиру које је доступна верзија Teams апликације прилагођена за образовање. Платформа ће школама бити доступна бесплатно и касније и омогућиће свим наставницима, ученицима, професорима и студентима да организују удаљено извођење наставе путем интернета кроз групни видео позив у којем наставник/професор може са студентима да дели и садржај свог екрана, као и да снима читав ток часа и учини га доступним свим ученицима/студентима из одговарајуће групе.

Како би се наставници што боље припремили за коришћење платформе, Microsoft је организовао бесплатне онлајн обуке за наставнике, о чему је посредством директора прослеђена информација ка свим наставницима (прослеђене су и смернице за приступ обукама). Такође, припремљена су и упутства за коришћење платформе и дата су у наставку, а у припреми су и видео упутства.

ЛИНК: https://teams.microsoft.com/

УПУТСТВА

Едмодо – виртуелна учионица

Едмодо је платформа за учење на даљину. На њој је омогућен приступ наставницимаученицима и родитељима.
Наставници могу да постављају поруке, текстове, различите датотеке, могу да креирају задатке и тестове као и да оцењују. Они у потпуности контролишу радно окружење и њиме управљају.
Ученици имају приступ свим наставним материјалима које им наставник додељује, али могу и сами да постављју различите врсте садржаја.
Родитељски налог је везан за налог ученика и сваки родитељ може да прати напредак само свог детета.

ЛИНК: https://new.edmodo.com/

УПУТСТВА

Google учионица

Гугл учионица можда нема толико опција као Мудл платформа, али зато следи познату филозофију ове компаније: једноставност и прегледност. За разлику од Мудла, овде нема инсталације и одржавања, све што вам је потребно је џимејл налог, који вероватно већ имате, и учење у вашој виртуелној учионици може да почне.

ЛИНК: https://classroom.google.com

УПУТСТВА

Moodle

Најзаступљенији систем за управљање учењем на свету. Комплексност, бројне опције, мноштво додатака… Систем захтева инсталацију на веб серверу. Распитајте се да ли ваша школа/институција има инсталирану Мудл платформу и потражите подршку од лица задужених за одржавање платформе у вашој школи.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја је покренуло Мудл платформу “Моја школа”. На овом порталу моћи ћете да пронађете тестове и додатне материјале који се директно односе на часове емитоване посредством комуникационих канала РТС-а.

ЛИНК КА ПЛАТФОРМИ МОЈА ШКОЛА: https://www.mojaskola.gov.rs/

УПУТСТВА ЗА ПЛАТФОРМУ МОЈА ШКОЛА

Twinspace

Виртуелна колаборативна платформа еТвиннинг пројекта која обезбеђује алате за комуникацију, сарадњу и уређивање..

ЛИНК:
https://www.etwinning.net/sr/pub/index.htm
https://twinspace.etwinning.net/login

УПУТСТВО

Детаљан водич како у потпуности организовати рад школе уз помоћ Мајкрософт алата

је настао на основу искуства Техничке школе из Ужица, а са циљем да своје колеге упознају корак по корак како да у виртуелном окружењу функционишу у складу са свим потребама школе, међусобно комуницирају и управљају документацијом.

ПРЕУЗМИТЕ ВОДИЧ

Google упитници

Уколико имате отворен џимејл налог, имате приступ и овом алату. Ово је моћан алат за израду упитника, анкета, квизова и тестова. Још моћнији постаје у склопу Гугл учионице.

ЛИНК: https://www.google.com/intl/sr_rs/forms/about/

УПУТСТВА

Сократив – тестирање

Сократив је одличан и занимљиво дизајниран алат за онлајн тестирање. У бесплатној верзији можемо креирати тестове за 50 ученика, у једном тренутку можемо покренути само један тест и креирати само једну ”собу” за приступ. У плаћеним верзијама се могућности повећавају.

ЛИНК: https://socrative.com/

УПУТСТВА

Mentimeter

Моћан софтвер за сарадњу и презентације који садржи неограничен број анкета, текст облака, питања са више избора, квизови и још много тога.

ЛИНК: https://www.mentimeter.com/

УПУТСТВА

Zoom

Ова апликација је намењена одржавању онлајн састанака и доступна је у својој бесплатној верзији са одређеним ограничењима у функционалностима. За употребу ове апликације није потребна посебна подршка од стране МПНТР, већ свака установа за себе креира налог и даље управља истим. Како би коришћење апликације било олакшано, припремљена су кратка упутства доступних функционалности.

ЛИНК: https://zoom.us/

УПУТСТВА

Viber Community

У сарадњи са компанијом Viber омогућена је употреба и апликације Viber и услуге Viber Community која омогућава ефикасну групну комуникацију и размену информација, што може да буде корисно у датим условима. За апликацију није потребна посебна подршка, као помоћ у корићењу припремљена су упуства дата у наставку.

ЛИНК: https://www.viber.com/communities/

УПУТСТВА

LinoIt

Виртуелна огласна табла на којој корисници могу да објављују стикере, видео записе и документе.

ЛИНК: https://en.linoit.com/

УПУТСТВА

Гугл диск

Моћан алат за чување и дељење датотека, али и за креирање онлајн докумената (текст, табеле, презентације) и могућност заједничког рада на њима.

ЛИНК: https://www.google.com/intl/sr_ALL/drive/ (уколико имате отворен џимејл налог, доступан вам је и гугл диск, гугл документи, гугл табеле, гугл презентације, гугл упитник… – свим алатима можете да приступите и из вашег џимејл налога кликом на иконицу “Гугл апликације” која се налази у горњем десном углу отвореног џимејл прозора) 

УПУТСТВА

OneDrive

Моћан алат за чување и дељење датотека компаније Мајкрософт. Приступите датотекама на свим уређајима и уредите их. Задржите заштићене датотеке у облаку. Делите документе или фотографије и сарађујете у систему Office. Брзо организовање и проналажење ствари које су битне.

ЛИНК: https://support.office.com/sr-latn-rs/onedrive

УПУТСТВА

Тестови са претходних завршних испита

PDF издања тестова са претходних завршних испита.

ЛИНК: Тестови са завршних испита

АУТОР: Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања

Дигитална припрема за малу матуру

На сајту rtv.rs, у одељку “Дигиталне припреме за малу матуру”, ученици имају прилику да сваког радног дана погледају избор од три до укупно две стотине задатака из математике, српског језика, биологије, хемије, физике, географије и историје.

ЛИНК: Дигиталне припреме

АУТОР: Радио-телевизија Војводине

Образовна платформа „еЗбирка“

Образовна платформа „еЗбирка“ доступна је на адреси: http://ezbirka.matf.bg.ac.rs и представља електронску збирку задатака из математике за ученике старијих разреда основне школе. Збирка садржи преко 12.000 задатака са решењима, груписаних по разредима и областима. Ученици могу решавати одређене задатке и тако се припремити за писмене вежбе, контролне задатке и завршни испит. Такође, ученици могу радити домаће задатке и слати наставницима резултате рада, као и повратне информације о тежини задатака, коментаре, питања, утиске итд. Платформа пружа могућност наставницима да на једноставан начин самостално креирају сопствене задатке. Осим наставника математике, платформу могу користити наставници других предмета јер им је омогућено да постављају задатке и тестове за увежбавање градива свог предмета.

ЛИНК: http://ezbirka.matf.bg.ac.rs

УПУТСТВА

Образовна платформа „Завршни испит“

Платформа Завршни испит садржи задатке намењене ученицима који се спремају за полагање завршног испита из математике и српског језика. Задаци су груписани по областима и нивоима и смештени су у базу података. Ученици имају могућност да испитују своје знање радећи самосталне пробне тестове завршног испита, као и да вежбају задатке из одређене области и са одређеног нивоа. Посебно прилагођени задаци пружају могућност ученицима обухваћеним инклузијом да користе ИКТ и унапреде своје знање.

Пројекат „Завршни испит – платформа за равноправно укључивање ученика у образовни процес” је добитник „Award Inovative Practice 2020”, награда Essl фондације и Уједињених нација.

ЛИНК: http://zavrsniispit.matf.bg.ac.rs/

УПУТСТВА

Образовна платформа „Пријемни испит“

Образовна платформа „Пријемни испит“ доступна је на адреси: http://www.prijemniispit.matf.bg.ac.rs и садржи задатке из математике и српског језика намењене ученицима који се спремају за полагање пријемних испита на факултетима где су програмом обухваћени наведени предмети.  Ученици могу приступити решавању теста који је наставник претходно креирао или могу самостално одабрати задатке из групе задатака са различитих факултета (Математички факултет, Филолошки факултет, Електротехнички факултет, Факултет организационих наука, Машински факултет, Фармацеутски факултет, Саобраћајни факултет, Технички факултет, Економски факултет, Учитељски факултет, Правни факултет и Факултет политичких наука). Постоји могућност одабира посебних области за увежбавање, што омогућава и ученицима осталих разреда да уче и увежбавају градиво помоћу платформе у току целог средњошколског периода. Посебне погодности за ученике који имају потешкоће у читању и писању омогућене су опцијама увеличавања задатака и променом боје подлоге.

ЛИНК: http://www.prijemniispit.matf.bg.ac.rs

УПУТСТВА

У овој секцији наведени су дигитални уџбеници и платформе оних издавачких кућа које су своје садржаје понудиле бесплатно ученицима и наставницима. Уколико нека од издавачких кућа није на овом списку, а нуди своје садржаје бесплатно, може да Заводу за унапређивања образовања и васпитања достави опис и линкове на info@zuov.gov.rs.

Кlett, Нови Логос и Фреска

Издавачке куће Кlett, Нови Логос и Фреска отварају своју платформу са дигиталним уџбеницима за бесплатно коришћење током ванредног стања. Сви директори основних школа чији учитељи и наставници (који предају по реформисаном програму за први, други,
пети и шести разред основне школе) желе да користе платформу са дигиталним уџбеницима www.eucionica.rs могу да пошаљу захтев за формирање дигиталних виртуелних одељења на admin@eucionica.rs.

ЛИНК: www.eucionica.rs

УПУТСТВА

Вулкан издаваштво, Вулкан знање

Након проглашења ванредног стања у Републици Србији и обуставе рада у школама, издавачка кућа Вулкан издаваштво, Вулкан знање свим наставницима и ученицима на територији целе Републике Србије омогућавамо бесплатно коришћење дигиталних и одобрених уџбеника за 1, 2, 5. и 6. разред урађених по новом Плану и програму наставе и учења. Уз наше најсавременије дигиталне уџбенике свим наставницима и учитељима омогућено је формирање дигиталног одељења и рад са децом и од куће.

ЛИНК И УПУТСТВО: https://vulkanznanje.rs/v/a03da0ea-0ba6-4e20-8e80-14487c6c264b/Svim-nastavnicima-i-ucenicima-na-teritoriji-cele-Republike-Srbije-omogucavamo-besplatno-koriscenje-digitalnih-i-odobrenih-udzbenika-za-1-2-5-i-6-razred-uradjenih-po-novom-Planu-i-programu-nastave-i-ucenja-.aspx

Едука

Едукини дигитални уџбеници на три платформе су сада отворени и бесплатни за коришћење. Нису вам потребни кодови, лиценце, шифре, креденцијали…..

ЛИНК: https://www.eduka.rs/otvoreni-i-besplatni-digitalni-udzbenici

Креативни центар

“Креативни центар” омогућио је свим заинтересованим ученицима бесплатно коришћење дигиталних уџбеника за лекције које су по плану и програму током дела марта и априла 2020. Родитељи који с децом желе да користе наше дигиталне уџбенике можете користити на нашем сајту www.ekcskola.rs у делу ДЕМО КЊИГЕ.
Није потребно пријављивање и прављење налога на сајту, како не бисте морали да чекате одобравање.

ЛИНК: www.ekcskola.rs

Математископ

Издавачка кућа МАТЕМАТИСКОП отвара своје платформе са дигиталним уџбеницима за бесплатно коришћење.

ЛИНК: http://www.matematiskop.co.rs/?page_id=3161

БИГЗ

У намери да подржимо образовно-васпитни рад и учење на даљину, обавештавамо вас да је БИГЗ школство за све ученике и наставнике у Србији обезбедило бесплатно коришћење дигиталних уџбеника на интерактивној платформи Моза.

ЛИНК: http://www.bigzskolstvo.rs/besplatni-digitalni-udzbenici-interaktivni-sadrzaj-i-edukativni-softver/

Завод за уџбенике

Због новонастале ситуације у нашој земљи, приступ дигиталним уџбеницима омогућен је свим посетиоцима платформе.

ЛИНК: https://www.eudzbenici.zavod.co.rs/

Сазнање

Издавачка кућа Сазнање у току ванредног стања омогућава приступ ученицима и наставницима електронском уџбенику Физика 6.

ЛИНК: https://saznanje.rs/moodle/?lang=sr_cr

The English Book

Уколико је Ваша школа до сада користила дигиталне уџбенике The English Book-a, а приступали сте тим садржајима преко кодова које сте добили од школе, можете затражити кодове за приступ за све остале дигиталне уџбенике, а то су: Happy House 1, Happy House 2, Project 2 i Project 3, који су сада бесплатни и доступни, на имејл admin@ebdigitalbooks.rs

ЛИНК: http://www.englishbook.rs/aktuelnosti/obavestenja/278-online-nastava

Pearson

СВИМА су на располагању Pearson Readers, лектире за учење енглеског језика. Пратите линк доле и активирајте код:
1. Код за основце: ESSFMP-MASS-POME-SYNC-RUBY-MAGE
2. Код за средњошколце: ESSFMR-GAEA-POME-SYNC-CATO-HOPE

ЛИНК: https://www.pearson.eu/cee/serbia/english-language-teaching/distance-teaching-learning/

Прези – креирање презентација

Прези је веб алат за креирање презентација. Једноставан је за коришћење, а чак и бесплатна верзија пружа довољно могућности за креативност. Презентације се креирају на бесконачно великом „платну” додавањем слајдова различитих облика. Динамичност је обезбеђена зумирањем и нелинеарним кретањем кроз садржај. Могуће је додавати различите садржаје, као што су текст, слика, видео и сл.

ЛИНК: https://prezi.com/

УПУТСТВА

Бајтабл – креирање видео презентације

Креирање анимираних презентација је веома компликовано, а већина алата има врло мало могућности у бесплатној верзији. Један од веома занимљивих веб алата за креирање анимираних презентација је Бајтабл.

ЛИНК: https://biteable.com/

УПУТСТВА

Аниматрон – видео записи и анимације

Аниматрон је алат који нуди две могућности: уређивање видео записа и креирање анимација.

ЛИНК: https://www.animatron.com/

УПУТСТВА

Фри-кам – снимање екрана

Постоји велики број бесплатних алата за снимање екрана који се могу преузети са интернета или користити онлајн. Заједничко им је да, након покретања, добијамо могућност да изаберемо површину односно део екрана који желимо да снимамо и да покретањем снимања можемо да снимамо и глас.

ЛИНК: https://www.freescreenrecording.com/

УПУТСТВА

Не заборавимо поштовати ауторска права. Велики део садржаја који можемо пронаћи на интернету је заштићен ауторским или сродним правом. Иако наставници и стручни сарадници материјал са мреже најчешће не користе у комерцијалне сврхе, потребно је обратити пажњу на легалност наших преузимања са интернета. Срећом, на мрежи постоји и много ресурса који се могу слободно користити у образовне и друге сврхе (садржаја регулисаних CC лиценцама – http://creativecommons.org.rs/)

Кликом на назив можете посетити званични сајт тог алата.


FREEIMAGES

 • Алат који омогућава проналажење дигиталних фотографија за објављивање и дизајн..

StockSnap.io

 • Алат који вам омогућава да пронађете слике високог квалитета и високе резолуције без икаквих ограничења ауторских права.

Pixabay

 • Алат који вам омогућава да пронађете слике и видео записе без ауторских права под Creative Commons CC0 лиценцом.

Incompetech

 • Алат који вам омогућава да пронађете музику без ауторских права под Creative Commons CC0 лиценцом.

Free Music Archive

 • Бесплатна музика без ауторских права под Creative Commons лиценцом. Да бисте користили музику, требали бисте споменути извођача у свом пројекту.

Jamendo

 • Мешавина музичке заједнице и тржишта за преузимање песама под лиценцом. Можете преузети бесплатну музику за своје пројекте ако су намењени само личној употреби.

Audionautix

 • Бесплатна музика у mp3 формату за преузимање.

Musopen

 • Алат који вам омогућава да пронађете бесплатне музичке ресурсе и ресурсе за музичко образовање за наставнике и ученике.

Образовна платформа „еШкола веба“

Образовна платформа „еШкола веба“ (http://edusoft.matf.bg.ac.rs/eskola_veba/ је електронска школа веб програмирања, која омогућава интерактивно учење најсавременијих бесплатних веб технологија кроз пажљиво осмишљене курсеве. Платформа је настала у оквиру радне групе за образовни софтвер, а њен изворни кôд развијен коришћењем различитих технологија (JavaScript, jQuery, Bootstrap, Angular 2 и Sass), доступан је на GitHub репозиторијуму. На платформи се налази велики број курсева, у оквиру којих се обрађују савремене бесплатне веб технологије: HTML, CSS, Bootstrap, JavaScript, TypeScript,  jQuery, AngularJS, Vue.js, PHP, Laravel, MySQL итд. Радна група за образовни софтвер константно прати трендове и надограђује платформу новим курсевима.

ЛИНК: http://edusoft.matf.bg.ac.rs/eskola_veba/

Кликом на назив можете посетити званични сајт тог алата.


 • Петља – материјал за наставу информатике и рачунарства у основним и средњим школама у области програмирања

 • Startit – серија чланака о програмирању на српском језику (први текст)

 • FreeCodeCamp – листа великог броја локација на интернету где се може учити програмирање – све бесплатно (на енглеском језику)

 • Школа кода – Комерцијална школа програмирања, уз доста бесплатних онлине материјала

 • Веб програмирање – збирка чланака за улазак у свет wеб програмирања, све на српском

 • Kampster – постоје јавно доступни курсеви програмирања, као и систем комуникације са ученицима. Такође имају и решење за школе – платформа за учење на даљину

Системи за управљање учењем (Learning Management System - LMS)

Кликом на назив можете посетити званични сајт тог алата.


Schoology

 • LMS који омогућава корисницима да стварају, управљају и деле садржај и ресурсе.

Yammer

 • Мајкрософтова друштвена мрежа за сарадњу и дељење. Доступна свима са Мајкрософт налогом (комерцијалним или Office 365 Education).

Алати за интеракцију/квиз/упитници

Кликом на назив можете посетити званични сајт тог алата.


Kahoot

 • Алат за управљање квизовима, дискусијама или анкетама, на забаван начин и кроз игру.

Quizizz

 • Алат који вам омогућава да спроводите формативне процене знања ваших ученика на забаван и привлачан начин.

Allourideas

 • Платформа која омогућује групама да прикупљају и вреднују идеје на транспарентан и демократски начин.

Spiral

 • Алат који претвара било коју учионицу у интерактивни простор за учење.

GoNoodle

 • Уколико спроводите пројекат  ”Покренимо нашу децу“ у својој учионици, овај алат вам може бити од велике помоћи. Уведите мале физичке вежбе и  разгибавање у вашој учионици на сваком часу, уз забаву, игру и учење.

Flippity

 • Алат који вам омогућава да лако претворите Гугл алат за табеле у сет флеш картица и других занимљивих ствари.

Surveyanyplace

 • Алат који вам омогућава да креирате занимљиве анкете за само неколико минута.

Classtools

 • Алат за креирање бесплатних игара, квизова, активности и дијаграма у секунди.

Testmoz

 • Дигитални алат који корисницима омогућава израду квизова и подешавање параметара за аутоматско бодовање.

LearningApps

 • Сет алата који су направљени и осмишљени као мали интерактивни модули који се могу укључити у наставне материјале, али и применити за самостално учење.

Hot Potatoes

 • Десктоп апликација за израду провера знања.

Алати за сарадњу и дељење

Кликом на назив можете посетити званични сајт тог алата.


Padlet

 • Дигиталн и зид на ком можете прикупљати мишљења, одговоре, сарађивати и радити у групама.

Glogster

 • Мултимедијални интерактивни постер. Бесплатна верзија поседује одређена ограничења, али и са мањим бројем бесплатних опција представља добар мултимедијални алат.

Dotstorming

 • Онлајн гласање. Поставите материјал (текст, слике…) и ваши ученици у реалном времену могу гласати за опције које дефинишете.

Whiteboard

 • Алат који вам омогућава да у реалном времену цртате и пишете заједно са вашим ученицима.

Slack

 • Алат за размену порука, прављење тимова и сарадњу.

Flockdraw

 • Бела табла за рад у реалном времену, слање тренутних порука…

ExplainEverything

 • Интерактивна бела табла. Бесплатна за три пројекта.

Dropbox

 • Чување и дељење датотека.

Discord

 • Бесплатна апликација коју је потребно инсталирати. Користи је велики број ученика јер је намењена игрању игрица (али се може успешно користити за наставу). Такође има функцију дељења екрана. Слична је скајпу, са нешто бољим квалитетом звука и видеа.

Презентације, креирање и обрада видеа и други алати

Кликом на назив можете посетити званични сајт тог алата.


Magisto

 • Алат који претвара ваше свакодневне видео записе и фотографије у занимљиве филмове.

Tolks.io

 • Бесплатна платформа за једноставно и визуелно допадљиво постављање разговора, прича, сцена на мрежу.

Animoto

 • Алат који за неколико минута претвара ваше фотографије и видео снимке у професионалне презентације.

Screencast-O-Matic

 • У бесплатној верзији омогућено је снимање екрана, зумирање током снимања, преузимање на рачунар, чување онлајн или постављање на Јутјуб. Водени жиг остаје на снимку.

ScreenApp.IO

 • Једноставан алат, користи се без креирања налога, без инсталирања софтвера, са могућношћу преузимања снимка на рачунар.

Дигитални алати за приповедање

Кликом на назив можете посетити званични сајт тог алата.


Storyjumper

 • Алат који вам омогућава да пишете, креирате и објављујете своје приче.

Pixton

 • Алат који свакоме даје моћ стварања невероватних стрипова на Вебу.

Storybird

 • Алат за прављење визуелних прича у секунди.

Powtoon

 • Алат за креирање анимираних видео записа

УПУТСТВА МПНТР И ЗАВОДА ЗА ВРЕДНОВАЊЕ

Учење на даљину - актуелности