МПНТР: Почињу обуке наставника за Мајкрософт тимс платформу за наставу на даљину

633

Вест преузета са: http://www.mpn.gov.rs/danas-pocinju-obuke-nastavnika-za-majkrosoft-tims-platformu-za-nastavu-na-daljinu/

Он лајн обука наставника за коришћење платформе Мајкрософт тимс (Microsoft Тeams) која је прилагођена за учење на даљину почиње данас, а у припреми су и видео упутства за рад.

Како би се наставницима олакшало коришћење ове платформе, поред упутстава која су доступна на адреси https://rasporednastave.gov.rs/alati-uputstva.php, припремљене су и онлајн обуке. Обуке ће се одржавати четири дана недељно, два пута дневно, о чему наставници треба да се информишу од директора који су добили распоред обука и упутства за приступ обукама.

Платформа се успоставља у сарадњи са компанијом Мајкрософт (Microsoft), која је омогућила да платформа буде бесплатна, како током ванредног стања, тако и касније.

Платформа је изузетно погодна за припрему дигиталних садржаја, за интерактивну онлајн наставу, размену садржаја, постављање задатака и прикупљање решења и одговора. Мајкрософт тимс на једном месту омогућава разговоре, размену садржаја у реалном времену, заједничку сарадњу и доделу задатака. Као платформа виртуалног састанка дизајниран је да омогући дискусију, а његове функције омогућавају једноставну расподелу задатака – без обзира на то где се људи налазе. Tакође, помаже администраторима школа и особљу да остану повезани и омогућава размену објава у реалном времену.

Платформа омогућава коришћење веб апликација Word, Excel, OneNote, Outlook, Teams, као и других апликација доступних у пакету MS Office 365. Доступан је за коришћење и на  Виндоусу, Еплу, Андроиду и Линуксу (Windows, Apple, Android, Linux) и може се користити из било ког веб претраживача ( Edge, Firefox, Safari, Chrome…)

У наредних неколико дана Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће свим школама доставити довољан број приступних налога, тако да сви наставници и ученици могу да користе ову платформу за извођење наставе на даљину. Очекује се да ова платформа буде у употреби у свим школама које се до сада нису снашле и успоставиле адекватну комуникацију са ђацима, као и оним школама које тренутно користе друге алате који нису најпогоднији за примену у едукацији.