Одржана завршна конференција ТО РЕГОС пројекта у Београду

136

Завршна конференција „Ка регионално заснованим стандардима занимања ТО РЕГОС пројекта“, одржана је 31. маја 2021. године у Београду. Ово је била прва од укупно шест завршних конференција, које ће се одржати у свим економијама учесницама у пројекту: Албанији, Босни и Херцеговини, Косову, Северној Македонији, Србији и Црној Гори.

Скуп је организован у сарадњи ЕРИСЕЕ канцеларије, Привредне коморе и Завода за унапређивање образовања и васпитања, који су радили на имплементацији пројектних активности. Циљ конференције је био презентација резултата и сагледавање могућности наставка пројекта, односно даљег развијања и унапређивања регионалне сарадње у овој области.

Конференција је организована у сали Дорћол Плаца, са око 40 званица и великим бројем посетилаца из Србије и региона који су догађај пратили онлајн. Конференцији су присуствовали и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Агенције за квалификације, представници привредног сектора, директори средњих стручних школа и наставници.

Овај пројекат је финансирала Аустријска развојна агенција средствима из Аустријске развојне сарадње, а партнери у пројекту су и: Иницијатива за реформу образовања југоисточне Европе (ЕРИСЕЕ), која је и координирала пројектне активности у економијама западног Балкана, Алијанса за радно-базирано учење на западном Балкану (WБА4WБЛ) – ВЕТ агенције / центри из региона, КултурКонтакт Аустрија, Коморски инвестициони форум Западног Балкана, као и Привредна комора Аустрије.

У оквиру пројекта рађено је на развоју пет регионално заснованих стандарда занимања (из сектора угоститељства и грађевине) путем примене регионалне методологије, који су затим интегрисани у националне системе поштујући националне специфичности.

На почетку конференције , присутнима су се обратили др Габријела Грујић, помоћник министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, др Часлав Митровић, директор Агенције за квалификације, Гојко Бановић, руководилац Центра за стручно образовање и образовање одраслих и Мирјана Ковачевић руководилац Центра за едукацију, дуално образовање и образовне политике Привредне коморе Србије. О утицају овог пројекта на међусобну сарадњу ВЕТ центара у региону говориле су Сандра Бркановић, руководилац Одјељења за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање Црне Горе и Маја Тодоровић, саветник у Центру за стручно образовање и образовање одраслих, Завод за унапређивање образовања и васпитања.

У панел дискусији о значају регионално заснованих стандарда занимања и квалификација, квалитету образовања из перспективе доносиоца одлука, наставника и међународних организација у националном и регионалном контексту, говорили су: др Габријела Грујић (МПНТР), Татијана Глишић (АЗК), Гојко Бановић (ЗУОВ), Ана Стојановић (ПКС), Драгица Ивановић (Министарствo за рад, запошљавање, борачка и социјална питања), Дејан Ђурђевић (хотел Шератон).