Учење кроз рад у Немачкој

225

У периоду 14-16.новембра 2018.године у оквиру пројекта “Learning by Doing” представници ЗУОВ-а и ПКС боравили су у Бону (Немачка). Циљ путовања био је учешће у размени запослених између институција – партнера на пројекту. Домаћини посете била је Привредно – занатска комора Доње Баварске из Пасауа која је немачки партнер на пројекту.

Представници Савезног института за стручно образовање (BIBB) представили су институционални и законодавни оквир стручног образовања и обуке у Немачкој као и основне статистичке податке о систему на федералном нивоу.

О националним и интернационалним иницијативама за јачање капацитета стручног образовања и обуке (Еразмус +, Европски социјални фондови, Гаранције за младе….) говорили су представници Савезног министарства за образовање и истраживање. Директор ADA International – Training the Trainers представио је дигитализован систем обуке и испита за сертификацију инструктора у дуалном образовању у Немачкој. Председник Привредне коморе Бона представио је Комисију за стручно образовање у оквиру  комора, њена задужења и начин формирања.

Систем стручне подршке развоју и имплемантације немачког система стручног образовања, представили су директор истраживања и подпредседника BIBB-а Prof. Dr. Hubert Ertl. О факторима успешности немачког система говорио је Peter Rechmann заменик руководиоца GOVET-а у оквиру BIBB-а. Julia Raecke из сектора који се бави економским аспектима стручног образовања и обуке у BIBB -у говорила је о систему осигурања квалитета као и евалуације рада радних комисија (Works Councils). У завршном делу ове посете Barbara Fabian (Director  European Education and Vocational Training Policy, Association of German Chambers of Commerce and Industry, DIHK) представила је Европске политике у области стручног образовања као и активности које се сада реализују под руководством DG Commissioner for Employment, Social Affairs, Skills and Labor Mobility односно DG Education, Culture, Youth and Sport – Еразмус+ про, Европска недеља вештина.